Иран екзекутира дисидент с шведско и иранско гражданство, съобщава Ройтерс. Той

...
Иран екзекутира дисидент с шведско и иранско гражданство, съобщава Ройтерс. Той
Коментари Харесай

Иран екзекутира шведско-ирански дисидент за тероризъм

Иран екзекутира дисидент с шведско и иранско поданство, оповестява " Ройтерс ".

Той беше наказан за управление на арабска сепаратистка група, упрекната в офанзиви, в това число на боен церемониал през 2018 година, при която починаха 25 души.

Хабиб Фараджолла Чааб беше наказан на гибел за " корупция на земята "  - углавно закононарушение съгласно строгите ислямски закони на Иран.

През 2022 година Техеран стартира делото против Чааб по обвинявания в управление на сепаратисткото  " Арабско придвижване за битка за избавление на Ахваз ", което желае да трансформира в обособена страна богатата на нефт провинция Хузестан в Югозападен Иран, и в скрит план и осъществяване на " многочислени бомбени атентати и терористични интервенции ".

През 2020 година Иран заяви, че силите му за сигурност са задържали Чааб в прилежаща Турция и са го отвели в Техеран, само че не разкри детайлности към ареста му.

Швеция изрази угриженост по отношение на случая, а връзките с Иран се обтегнаха и поради доживотния затвор, присъден от шведски съд за някогашен ирански чиновник поради присъединяване в всеобщата екзекуция на политически пандизчии през 1988 година в Ислямската република.

Иран е в обтегнати връзки със своите етнически малцинства - араби, кюрди, азери и белуджи, които упреква в съюз със прилежащите страни.

Арабите и останалите малцинства от дълго време се оплакват, че са подложени на дискриминация в Иран - обвиняване, което Техеран отхвърля.

От дълги години правозащитниците остро подлагат на критика потреблението на смъртното наказване в Иран и показват, че то може да се употребява като средство за репресии и след несправедливи процеси.

Официалните данни за осъществените изтезания не са известни.

Според " Амнести интернещънъл "  най-малко 250 души са били екзекутирани в Иран през първата половина на 2022 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР